[Berita Harian] DUN Selangor bertafakur pemergian Allahyarham Tan Sri Khalid Ibrahim

Shah Alam: Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini bertafakur di atas pemergian bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang meninggal dunia, malam tadi.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari turut meminta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk berdiri dan bertafakur selama satu minit sebagai tanda penghormatan atas pemergian Allahyarham Abdul Khalid memegang jawatan menteri besar dari 2008 hingga 2014.

“Sebagai penghormatan, saya memohon Dewan ini berdiri dan bertafakur selama satu minit mengikut kepercayaan agama masing-masing. Ahli Yang Berhormat di pohon berdiri. Al Fatihah,” katanya.

Allahyarham Abdul Khalid pernah berkhidmat sebagai ADUN Ijok (2008-2013) dan Pelabuhan Klang (2013-2018).

Dalam pada itu, Amirudin turut memohon sidang DUN Selangor ditangguhkan sehingga 2.30 petang bagi memberi peluang kepada ADUN yang ingin melakukan ziarah penghormatan kepada Allahyarham Abdul Khalid.

Allahyarham Abdul Khalid meninggal dunia di Hospital Cardiac Vascular Sentral, Kuala Lumpur, jam 11.08 malam tadi.

Jenazah Allahyarham kini dibawa ke Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Seksyen 5 di sini bagi memberi peluang kepada rakyat Selangor memberikan penghormatan terakhir dan melakukan solat jenazah.

Atas titah dan limpah kurnia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, jenazah Allahyarham akan disemadikan di Makam Diraja Shah Alam, Seksyen 5 di sini.

Allahyarham Abdul Khalid, 76 tahun meninggalkan isteri, Puan Sri Salbiah Tunut, empat anak serta dua cucu.

Sumber: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/08/982946/dun-selangor-bertafakur-pemergian-allahyarham-tan-sri-khalid-ibrahim