[Utusan] 4,978 Kes keganasan rumah tangga sejak 2018

Shah Alam: Sebanyak 4,978 kes keganasan rumah tangga dicatatkan di Selangor dari tahun 2018 sehingga Oktober tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga, Dr. Siti Mariah Mahmud berkata, tahun ini mencatatkan laporan tertinggi iaitu, 1.,519 kes berbanding sebelum ini.

Menurutnya, bagi mengatasi masalah berkaitan keganasan rumah tangga, perkhidmatan Talian Selamat diperkenalkan kerajaan negeri dan mula beroperasi sejak awal bulan ini.

“Seperti yang terkandung dalam Pakej Kita Selangor 2.0, kerajaan negeri telah menyediakan Talian Selamat sebagai talian khas untuk masyarakat membuat aduan berhubung isu keganasan rumah tangga yang telah beroperasi sejak 1 November lalu.

“Selain itu, syarikat Wanita Berdaya Selangor Sdn. Bhd. (WBS) kini sedang mengadakan Kempen 16 Hari Aktivisme Menentang Keganasan Berasaskan Gender sebagai langkah advokasi kepada masyarakat,” katanya ketika Persidangan Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri Selangor ke-14 Tahun 2021 di Bangunan Annex, di sini, hari ini.

Menurutnya, talian tersebut baru menerima 14 panggilan, yang mana tujuh panggilan adalah berhubung keganasan rumah tangga.

“Daripada tujuh panggilan KRT, tiga panggilan adalah kes psikologi, tiga panggilan lagi adalah kes fizikal manakala satu panggilan adalah kes ekonomi.

“Melalui talian berkenaan, pemanggil telah ditawarkan untuk mendapatkan perkhidmatan kaunseling atau intervensi daripada Pusat Kaunseling Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri atau badan bukan kerajaan (NGO),” katanya. -UTUSAN ONLINE

Sumber: https://www.utusan.com.my/terkini/2021/11/sidang-dun-selangor-4978-kes-keganasan-rumah-tangga-sejak-2018/