[Selangorkini] Penjara, denda RM50,000 cemar alam sekitar dimuatkan dalam RS-1

Shah Alam, 3 Ogos: Denda antara RM10,000 hingga RM50,000 dan penjara tidak lebih setahun bakal dikuatkuasakan terhadap individu yang melakukan jenayah alam sekitar.

Menurut EXCO alam sekitar, pihak perundangan sedang meneliti draf enakmen itu secara terperinci dan dalam pertimbangan untuk membawa semula kepada peringkat persekutuan.

“Sekiranya rang undang-undang pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam diluluskan, pesalah boleh dihukum dengan perintah kerja pemulihan oleh mahkamah.

“Pada masa sama, pihak berkuasa tempatan sentiasa menyemak undang-undang kecil bagi memastikan perundangan sentiasa relevan dari semasa ke semasa,” kata Hee Loy Sian ketika sesi penggulungan perbahasan Rancangan Selangor Pertama (RS-1) pada sidang Dewan Negeri Selangor, Isnin lalu.

Kakitangan Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengambil sisa toksik di tempat kejadian pembuangan sisa toksik di lokasi tapak perlupusan sampah haram Kampung Semarang, Dengkil pada 5 Julai 2022. Foto BERNAMA

Beliau yang mewakili EXCO Kerajaan Tempatan Ng Sze Han turut menyentuh projek sisa kepada tenaga (WTE) di Jeram, Kuala Selangor dan Tanjung Dua Belas, Kuala Langat yang bakal menjana pendapatan.

Beliau berkata pembangunan oleh anak syarikat negeri Worldwide Holdings Berhad memberi dampak minimum terhadap alam sekitar dengan kaedah tersebut turut digunakan negara lain secara meluas.

RS-1 yang dibentangkan Dato’ Menteri Besar pada 27 Julai mengambil kira aspek pelaksanaan dasar, projek dan inisiatif menyeluruh antara Kerajaan Negeri dan persekutuan.

Menurut Dato’ Seri Amirudin Shari, usaha negeri itu tidak mengetepikan pelan lima tahun Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang masih berjalan dan memberi kesan kepada Selangor.

Jelasnya, RS-1 juga dirancang bagi menangani cabaran besar yang dihadapi dunia ketika ini antaranya Perang Rusia-Ukraine selain Perang Dingin antara China dan Amerika Syarikat.

________________________________________________

Gambar utama (atas): EXCO Alam Sekitar Hee Loy Sian menjawab soalan dalam Mesyuarat Kedua Penggal Kelima Dewan Negeri Selangor ke-14 di Bangunan Annex, Shah Alam pada 2 Ogos 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

_________________________________________________

Sumber: https://selangorkini.my/2022/08/penjara-denda-rm50000-cemar-alam-sekitar-dimuatkan-dalam-rs-1/