[Selangorkini] Pelan ekonomi negeri tangani cabaran besar dunia, tidak ketepi RMK-12

Shah Alam, 27 Julai: Rancangan Selangor Pertama (RS-1) mengambil kira aspek pelaksanaan dasar, projek dan inisiatif menyeluruh antara Kerajaan Negeri dan persekutuan.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata usaha itu tidak mengetepikan pelan lima tahun Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang masih berjalan dan memberi kesan kepada Selangor.

Beliau menjelaskan RS-1 juga bagi menangani cabaran besar yang dihadapi dunia ketika ini antaranya Perang Rusia-Ukraine selain Perang Dingin antara China dan Amerika Syarikat.

“Tatkala kerajaan persekutuan masih dilanda pelbagai fenomena – sekejap taufan, sekejap badai, sekejap hujan renyai-renyai – ketika negara ini diselubungi ketidaktentuan, saya selaku menteri besar tidak boleh duduk diam dan pasrah tanpa berikhtiar.

“Kita mempunyai kesedaran wajib berusaha, berdoa dan bertawakal. Makanya ini adalah usaha serta ikhtiar kita bersama insya-Allah,” katanya ketika membentangkan pelan itu dalam sidang Dewan Negeri hari ini.

Menurut Amirudin, RS-1 secara dasarnya melonjak ekonomi negeri, menjamin kebajikan dan kesentosaan rakyat, meraih aliran pendapatan baharu selain menangani perubahan dan inovasi teknologi semasa.

Rancangan tersebut menggariskan 14 petunjuk makro bagi mencapai keseimbangan antara pertumbuhan ekonomi dan peningkatan kualiti kehidupan rakyat.

Sasaran itu meliputi usaha mencapai pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada kadar 6.5 hingga 7.0 peratus setahun dan pelaburan sehingga RM35 bilion setahun.

Sumber: https://selangorkini.my/2022/07/pelan-ekonomi-negeri-tangani-cabaran-besar-dunia-tidak-ketepi-rmk-12/